mandag, august 31, 2009

Papirbøker eller e-bøker?

Hjelp! Vi skal jo lage stort bibliotek - meter på meter med gamle, nye, skumle, morsomme og koselige bøker. Og jeg har foreløpig nok til...en halv vegg?
E-bøker er kanskje mer miljøvennlige, men jeg liker å ha bøkene mine stilt opp i hyller, jeg da.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hvis du tar vare på bøkene dine er det selvfølgelig mer "miljøvennlig" enn e-bøker. Da er CO2en bundet opp i bøkene. Undersøkelsen du referer til forutsetter at bøkene dine blir "forbrukt" d.v.s. havner på søppeldynga og råtner. Ikke tatt vare på, brennt i ett forbrenningsanlegg hvor varmen blir utnyttet eller gjenvunnet til nytt papir.

Kim sa...

Tja, er jo ikke så godt å si hva de mener. Det er jo også ressurskrevende å fremstille bøker, og man kan fint destruere dem på en lite miljøproblematisk måte i ettertid. Strengt tatt er det vel mindre miljøvennlig å binde opp ressursene i en enhet som ikke brukes, enn å gjenvinne den, da å ikke gjenvinne betyr å kappe ned flere trær for å fremstille mer.

Uansett tror jeg jeg beholder bøkene mine. En bedre, mer tilfredsstillende og lettere måte å gjøre litt for papirmiljøet er jo å si NEI til uadressert reklame.

Anonym sa...

lag bokhyllen, du. E-bøker er det mange som ikke kommer til å samle på. De gjør seg ikke i bokhyllen :-). Jeg har drevet med data i årevis, men jeg hater å lese BØKER på denne måten. Skal ha en god bok i hånden, av papir, og bla, ikke noen plastskjerm. Tar man vare på bøker, holder de flere generasjoner. E-bøker kommer aldri til å vare så lenge. Jeg har bøker fra min egen barndom, fra min mors barndom, og fra bestemors barndom,- det er snart hundre år siden sistnevnte ble født. Så bøker varer, de...

A Brighter Day sa...

Jo, jeg beholder nok bøkene mine og satser på bokhylle. Regner med papirbøkene er kommet for å bli. Kan heller ikke tenke meg at å lese e-bøker gir samme gleden som å lese vanlig papir. Er noe med den kosen å sette seg foran peisen med ei god, gammel bok og bla fra perm til perm.

Bjørn sa...

E-bøkene har noen fordeler som jeg setter stor pris på. Et lesebrett er lett og tar liten plass, mens bøker veier ganske mye - spesielt hvis man skal ha med noen bøker på en ferie eller liknende langvarig opphold.

Skulle jeg ha fortsatt med å kjøpe nye papirbøker i det tempoet jeg har holdt i perioder, måtte jeg ha kjøpt større leilighet eller pakket vekk bøker og satt dem på lager. E-bøker tar derimot ikke plass.

I framtida tror jeg at jeg bare unntaksvis kommer til å kjøpe bøker på papir, og da kanskje spesielle bøker av typen kunstbøker etc.

A Brighter Day sa...

Bjørn: du sier noe der. Det blir fort mye papir når man leser mange bøker. Nå har ikke jeg prøvd e-bøker, så jeg har ikke veldig mye å stille opp med i en diskusjon på for eller mot. Men jeg er vel heller ingen motstander av fenomenet. Her var det mest bokhyller som var tanken bak...